Kunst på Arbeidsplassen

A 239 - Alt vi omgir oss med

Fotografi, maleri, tegning, installasjon, pappmasje, tekst, 13 verk

I en tid hvor det digitale livet kan oppleves som det virkelige, og stadig flere av oss sliter med å finne balansen mellom den analoge og digitale verden, ønsker denne utstillingen å presentere tretten kunstnere som utforsker temaer knyttet til det nære og virkelige. Noen av kunstverkene tar utgangspunkt i personlige erfaringer, mens andre reflekterer over fellesskap og tilhørighet. Motivene i utstillingen spenner fra observasjoner av hverdagssituasjoner og ting vi omgir oss med, som en tallerken med middagsrester, eller en søppelpose på vei ut i søpla, til skildringer av travle scener fra vår daglige rutine, for eksempel en trikk fylt opp på en travel fredags ettermiddag etter jobb. Andre arbeider dykker ned i mellommenneskelig relasjoner, følelser og erfaring gjennom både bilde og tekst.

Maria Pasenau (f. 1994) jobber primært med fotografi, skulptur, tekst og installasjoner og blander ofte uttrykk fra kunst, litteratur og mote. Hennes verk utforsker ofte tabubelagte temaer som kropp, seksualitet og kjønn, og kjennetegnes av en rå og intim tilnærming. Motivene står ofte i opposisjon til rådende selvrepresentasjonskulturen, spesielt de glansede og iscenesatte fremstillingene som ofte florerer på plattformer som Instagram og TikTok. Motivkretsen gir oss et glimt inn i det virkelige livet og situasjoner som vanligvis ikke blir portrettert på en glamorøs måte. Dette inkluderer en pose med søppel, rester etter en middag, en lite tiltalende barbiedokke, og en person omgitt av rosa blomster.

Gulraiz Sharif (f.1984), debuterte i 2020 med den kritikerroste boken “Hør her`a!” Hans skrivestil blir beskrevet som en frisk pust, original og avslørende. Tekstarbeidet som er en del av utstillingen, ble vist på Tegnetrinnalen i 2023, og det uttrykker en form for takknemlighet og støtte til en nær venn eller en kjær person. Til tross for livets utfordringer og hverdagens hektiske tempo, lover diktet at forfatteren aldri vil gi slipp på båndet til denne personen.

Beatrice Guttormsen (f.1973) er en kunstner som jobber temabasert med tresnitt. I prosjektet Minnefragmenter utforsker hun minner fra sin egen oppvekst og fortid, i alle steder og rom der hun har bodd. Hun tar en aktiv tilnærming ved å oppsøke disse rommene, tegne dem ned og deretter skjære ut tresnitt av dem.
I utstillingen deltar Guttormsen med kunstverkene “Nattmat” og “70-tallet”, som begge tar utgangspunkt i kunstnerens barndomshjem. Gjennom disse verkene søker kunstneren å formidle de emosjonelle og mentale landskapene som er knyttet til hennes barndom og tidligere erfaringer

Lina Knudsen (f.1997) arbeider med video, treskjæring, installasjon, keramikk og pappmasje. I sin kunst utforsker hun menneskers forhold til sin egen bevissthet, og mange av motivene hennes formidler dagliglivets situasjoner både i det private og det offentlige rommet. Kunstverket “Et holdepunkt” gir betrakteren muligheten til å observere en situasjon som mange av oss kjenner igjen: en full trikk som suser forbi mens vi prøver å holde oss fast.

Hans Kristian Borchgrevink Hansen (f.1985) tar ofte utgangspunkt i det han har for hånden i sine verk og utforsker sine nære omgivelser for å se noe antatt kjent på en ny måte. Han går forsiktig frem, tar motivene på alvor og gir dem den oppmerksomheten de fortjener.
Tegningene Stemningsbilde og Stille liv er en del av en tegneseries som begynte med Stueplanter-utstillingen i Bergen. Tegningene kan betraktes som stilleben, en tradisjon som skiller seg fra andre former ved å ekskludere mennesker som motiv og fokusere på det oversette. Dette er en motsats til skildringen av det store og betydningsfulle, da det store og betydningsfulle oppstår ved å separere og erklære det andre som smått og uviktig. Det er i dette skillet mellom stort og smått disse arbeidene ønsker å befinne seg.

Nina Strand (f.1973) er en fotograf og skribent som undersøker sammenstillingen av bilde og tekst, med boken som sitt primære medium. Fotonovellen i utstillingen viser to sider fra boken Studio Situations, som inkluderer syv av hennes fanziner, men formål om å belyse ulike sider ved kunstnerlivet. Motivet i “Alt vi omgir oss” med viser to venner som sitter side om side med ryggen mot kameraet, dypt fordypet i en samtale. Strands arbeider kjennetegnes av humor, vidd, søken, sårbarhet og ærlighet. Gjennom fotonovellene og andre prosjekter utforsker hun personlige relasjoner, forholdet til seg selv, identitet, intimitet, kjærlighet, filosofi og den menneskelige erfaringen. Fotografiet i utstillingen er en del av boken Studio Situations som ble utgitt i 2023.

Urd Pedersen (f.1989) arbeider med maleri, skulptur og musikk. Hun jobber spontant og ofte i serier, og hun henter ofte inspirasjon fra sitt eget liv og erfaringer. Pedersen bruker ofte sterke farger og blander abstrakte og figurative elementer for å gi rom for betrakterens fantasi og fortolkning.
I maleriet “Hva Kjennetegner Det Gode Liv” får vi et innblikk gjennom vinduene og inn i en blokk, hvor vi observerer ulike aktiviteter som utspiller seg innenfor husets fire vegger. Noen scener skildrer aktiviteter med personer som bor i huset, mens andre rom er tomme. Motivet omhandlet temaer som dreier seg rundt emosjonelle tilstander, mellommenneskelige relasjoner, og temaer knyttet til det uspekulære og hverdagslige.

I Terje Resells (f.1949) grafiske verk står menneskekroppen og menneskesinnet i sentrum. Han bruker et formspråk bestående av uttrykksfulle linjer som minner om kalligrafi og sarte overganger for å skape et skisseaktig omriss av sine motiver. I Motivet i Tingene vier en mann som står krumbøyd med to kofferter i begge hender og en stor veske rundt nakken. Han står bøyd, hans blikk rettet ned mot bakken, mens byrden synes å trekke ham nedover. Tematisk formidler bildene en interessant tvetydighet, som åpner for personlige fortolkninger.

Tilbake til utstilling